Psykisk arbejdsmiljø   


Det psykiske arbejdsmiljø er et samspil mellem psykologiske og sociale forhold på jobbet. Det handler om det arbejde, man udfører, rammerne for det og forholdet mellem ledelse og medarbejdere og kollegerne imellem. Samspillet mellem alle de forhold påvirker det psykiske helbred på både godt og ondt.

Mange af os har oplevet, at det kan være svært at vende skuden, når først problemerne har fået fat. Eksempelvis når:

  • Sygefraværet er blevet for højt.
  • Omgangstonen er blevet for barsk.
  • Organisationsændringer hvor konflikterne er taget til eller forventningerne til hinanden og opgaverne ikke er samstemmende .
  • Balancerne mellem krav og ressourcer er ulige og det påvirker trivslen på arbejdspladsen. 
  • Fagligheden er kommet bagerst i køen og de personlige synsninger fylder mere og er begyndt at skabe konflikter.


Det kan være hensigtsmæssigt at få støtte til at arbejde med udfordringerne. Som erfaren konsulent inden for området kan jeg hjælpe organisationer, ledere, medarbejdere med at:

  • Komme godt igennem en forandringsproces på arbejdspladsen.
  • Forebygge og håndtere konflikter og få det sunde arbejdsfællesskab på rette kurs.
  • Identificere, håndtere og forebygge krænkende adfærd.
  • Facilitering af processer i de forhold som udgør det psykiske arbejdsmiljø.

  • Støtte arbejdspladser i de lovpligtige krav så som psykisk APV, samt tilsynsbesøg fra Arbejdstilsynet.


Nedenfor finder du flere konkrete eksempler på opgaver, som jeg har arbejdet med.

Lederens psykiske arbejdsmiljø

Lederens psykiske arbejdsmiljø bliver ofte overset og her er det et stort potentiale i forhold til bæredygtige arbejdsfællesskaber, hvor både medarbejdere og ledere oplever et godt arbejdsliv.


Ledernetværk og ledergrupper, hvor der arbejdes på de psykologiske trygge relationer til hinanden, er vigtige faktorer til at påvirke lederens arbejdsmiljø positivt og forebygge, at den enkelte leder bliver nedslidt og måske sygemeldes med stress.


Jeg har arbejdet bredt indenfor feltet med lederens psykiske arbejdsmiljø både den individuelle coaching men også i ledernetværk og ledergrupper og på større organisatorisk og strategisk plan. I  grupperne og netværkene har jeg set, hvordan det kan gøre en stor forskel at have fora, hvor de svære problematikker kan tåle dagens lys og hvor man øver sig i at støtte, lytte og have dialoger med hinanden om den kompleksitet, der eksisterer i forbindelse med at være leder.



Det siger mine kunder og samarbejdspartnere

Tina var en betydningsfuld del i oversættelsen af organisationens trivselsundersøgelse. Gennem grundigt forarbejde og samtale med mig som leder blev der dannet grundlag for en proces, hvor de enkelte medarbejdere selv fik sat ord på, hvordan de kan spille hinanden bedre og tackle de udfordringer som unægtelig opstår i løsningen af kerneopgaven.

 Processen har været inspirerende, professionel og kreativ, hvor Tina har brugt greb og værktøjer, der har fået de vigtigste emner til at træde frem. Ligeledes har der været en præcis opfølgning, hvilket har bevirket at vi har kunne stå på egne ben efterfølgende og fortsætte processen.

 Troels Borup Andersen, Aalborg Stadion og Haraldslund Vand- og Kulturhus

Jeg har samarbejdet med Tina i forbindelse med vores forebyggende arbejde omkring krænkende handlinger. Det kan være et svært emne at tage op, men Tina fik det gjort forståeligt, ufarligt og nærværende for alle. Jeg oplever hende, som top professionel at samarbejde med. Hun er rigtig god til at omsætte stof, der kan virke kompliceret på en konkret måde. Hun har samtidig et meget imødekommende væsen og et kæmpe engagement og faglighed, der gør, at hun hurtigt får opmærksomheden rettet mod det stof, hun formidler. Tina er en kæmpe kapacitet og jeg giver hende mine varmeste anbefalinger.

Lars Uhldal, Centerchef Ydelsescentret

Eksempler på opgaver jeg har løst


Facilitering i ledergrupper samt arbejde med lederens psykiske arbejdsmiljø

Coaching af TRIO´er eller arbejdsmiljøgrupper.

Tilsyn fra Arbejdstilsynet. Understøtte arbejdspladser i forhold til hele processen. 

Procesfacilitering samt afholdelse af seminarer/temadage og uddannelse med emner inden for det psykiske arbejdsmiljø:

  • Vold og trusler
  • Følelsesmæssig involvering i arbejdet med mennesker
  • Forråelse
  • Uklare krav i arbejdet
  • Mobning og krænkende handlinger
  • Prioritering af opgaverne og balancen mellem krav og ressourcer

Håndtering og forebyggelse af mobning/krænkende handlinger. Oplæg samt procesfacilitering og det videre forebyggende arbejde med psykologisk tryghed.

Procesopgaver omhandlende det organisatoriske medlemskab:

Balancerne mellem individ, gruppe, faglighed og den organisatoriske ramme.

Systematisere arbejdet i Arbejdsmiljø-organisationen. Understøtte arbejdet i de forhold som skal varetages i forbindelse med arbejdsmiljøarbejdet i en organisation.

Før, under og efter den lovpligtige psykisk APV-måling eller lederevalueringsprocesser. Facilitere og understøtte arbejdet i organisationer, tæt på ved lederne, hele afdelinger eller udvalgte teams.